Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty...
fot. archiwum

15 pysznych dań z kapustą w roli głównej! Oto najlepsze przepisy naszych czytelników

Parzybroda po mirowsku, czyli zupa z kapusty
"Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.

Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.

Zobacz również

Skrót meczu Stal - Podbeskidzie. Udana pogoń Górali

Skrót meczu Stal - Podbeskidzie. Udana pogoń Górali

Tak było na ostatniej imprezie w Czarcim Młynie w Grudziądzu

NOWE
Tak było na ostatniej imprezie w Czarcim Młynie w Grudziądzu

Polecamy

„Lekkoatletyka dla każdego!” przyciąga przyszłe gwiazdy sportu

„Lekkoatletyka dla każdego!” przyciąga przyszłe gwiazdy sportu

Polska dwójka pozostaje w grze w turnieju Beach Pro Tour Elite 16 w Meksyku!

Polska dwójka pozostaje w grze w turnieju Beach Pro Tour Elite 16 w Meksyku!

Ja się nie zmieszczę? Autobus zablokował ulicę w Krakowie i nie mógł się ruszyć

Ja się nie zmieszczę? Autobus zablokował ulicę w Krakowie i nie mógł się ruszyć