MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Uczniowie klas od I do III z gminy znaleźli się w programie Fundacji WOŚP

NOWE
Uczniowie klas od I do III z gminy znaleźli się w programie Fundacji WOŚP

Kontrole prędkości podlaskiej drogówki przez całą dobę

Kontrole prędkości podlaskiej drogówki przez całą dobę

Polecamy

Kłęby dymu nad Krościenkiem. Płonie instalacja fotowoltaiczna

Kłęby dymu nad Krościenkiem. Płonie instalacja fotowoltaiczna

Matura trwa. Dziś zdający mierzą się z egzaminem z geografii na poziomie rozszerzonym

Matura trwa. Dziś zdający mierzą się z egzaminem z geografii na poziomie rozszerzonym

Giro d'Italia. Alaphilippe wygrał 12. etap, Pogacar nadal liderem

Giro d'Italia. Alaphilippe wygrał 12. etap, Pogacar nadal liderem