Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie. Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczna kapusta z grochem często doprawiana jest liściem laurowym.
Aromatyczna kapusta z grochem często doprawiana jest liściem laurowym. arfo/123RF
Kapusta z grochem to danie, które można zrobić tanio i z łatwo dostępnych składników. Ważne, aby korzystać z dobrej kapusty kiszonej i ugotowanego do miękkości żółtego grochu. Zgodnie z tradycją potrawa przygotowywana jest na postną Wigilię. W związku z tym mogą jeść ją wegetarianie i weganie. Zobacz przepis na aromatyczną kapustę z grochem.

W skrócie

Przygotowując kapustę z grochem na Wigilię, warto pamiętać o dodaniu kminku. Poza głównymi produktami, ta przyprawa jest kluczowym i jednym z ważniejszych składników w czasie gotowania. Kminek ma właściwości ułatwiające trawienie wzdymających produktów i działanie rozkurczowe, dzięki czemu pomaga łagodzić ból brzucha. Jest też intrygującym dodatkiem smakowym. Dzięki niemu kapusta z grochem nabiera lekko anyżowego smaku.

Kapusta z grochem – przepis na Wigilię

Czas przygotowania: 1 godzina + cała noc namaczania grochu w wodzie,
liczba porcji: dla 6-8 osób.

Składniki:

  • 200 g wyłuskanego żółtego grochu,
  • 450 g kiszonej kapusty z marchewką,
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia należy groch odcedzić i zagotować w 1,5 litra wody w garnku z grubym dnem. Groch można też gotować w bulionie warzywnym.
  2. Gotujący się groch należy posolić i gotować przez około 25-30 minut.
  3. Kiszoną kapustę należy drobno posiekać ostrym nożem. Pokrojoną kiszoną kapustę trzeba włożyć do drugiego garnka i podlać 70 ml wody.
  4. Garnek należy przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Na dużej patelni należy rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Składniki smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni.
  6. Do cebuli należy dodać odcedzoną i podgotowaną kapustę kiszoną. Całość smażyć przez 5-10 minut.
  7. Następnie na patelnię trzeba dodać ugotowany groch i podgotować przez parę minut.
  8. Gotowa wigilijna kapusta z grochem jest gotowa do podania.

Domowa kapusta z grochem i grzybami

Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie doprawić kapustę z grochem suszonymi grzybami. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak grzyby do farszu na uszka. Jednak nie trzeba ich mielić, a tylko pokroić na średniej wielkości kawałki. Wywar grzybowy można też dodać do podgotowania kapusty kiszonej. Dzięki temu zyska odświętny smak.

Kapusta z grochem na co dzień

Poza postną kapustą wigilijną można zrobić kapustę z dodatkiem ciecierzycy i kawałków mięsa. Nie będzie to tradycyjna receptura przygotowywana na święta Bożego Narodzenia, ale z pewnością urozmaici codzienne menu. Do kapusty kiszonej polecamy dodać boczek, kiełbasę albo kawałki wędzonki, np. żeberek.

Sprawdź także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Prospero+ KHC29.H0WH

610,00 zł

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Create 5 E5KM1-4BPT

849,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 240,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie. Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie