Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
1112 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Kto nie zarobił na malinach, może dostać pomoc finansową
Ministerstwo rolnictwa przekazało 14 października, że Komisja Europejska zaakceptowała program pomocy dla producentów malin. Wsparcie dotyczy zrealizowanego już...
Ile można zarobić przy kompletowaniu prezentów? Sklepy lepiej płacą przed świętami
Przed nami gorący okres przedświątecznych zakupów i największe sklepy chcą być przygotowane na sprawną obsługę naszych zamówień. Dlatego szukają pracowników...
Hodowcy czekają na świąteczne podwyżki. Cena żywca wieprzowego w skupie
Hodowcy trzody chlewnej liczą na większe zapotrzebowanie ubojni przed Bożym Narodzeniem, a tym samym wzrost cen, które otrzymają na świnie. Zbliżające się...
Stawki za rzepak rozczarowują rolników. Nawet poniżej 1600 zł za tonę
Kiedy rzepak będzie droższy? To pytanie często zadają rolnicy, którzy zebrane plony nadal trzymają w silosach. Stawki jednak nie chcą wzrosnąć. Informator...
Gąski gąski do domu! Czy chów gęsi może się opłacać?
Gęsina nie jest najtańszym mięsem, jeśli przyjrzymy się cenom potraw serwowanych w listopadzie na targach i w restauracjach. To jednak ptactwo od wieków...
Gruszki starych odmian z własnego sadu. Kiedy posadzić na działce?
Uprawa grusz, starych czy tych nowszych odmian wymaga odpowiedniego stanowiska, w porę przycinania, a nawet zaproszenia do sadu pszczół murarek. Wszystko...
Skosztuj pysznej gęsiny. Festiwale nie tylko w Minikowie i Swołowie
Już w piątek zaczyna się Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny 2023 w Przysieku i ten w Swołowie na Pomorzu. 11 listopada dołączy impreza w Minikowie. Jeśli szukasz...
Rolnicy dostaną w 2024 roku wyższą dopłatę do paliwa
Na etapie procedowania jest stawka dopłaty do paliwa rolniczego w 2024 roku. Z projektu rozporządzenia wynika, że kwota wzrośnie. Przypominamy limity paliwa, do...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Za jabłka w skupie płacą 2 razy więcej niż rok temu. To i tak ułamek ceny w sklepie
Jabłka podrożały nie tylko ze względu na mniejsze zbiory, ale i większe zainteresowanie naszymi owocami za granicą. Cena za kilogram urosła na straganach,...