Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
869 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Patriotyczne ciasta na 11 listopada. Sprawdź 5 oryginalnych wypieków
Serniki, biszkopty i ciasta z galaretką to wypieki, które w łatwy sposób można przygotować w biało-czerwonych barwach. Można bawić się kolorystyką użytych...

Kiedy i jak solić, by nie przesolić? Oto kluczowe zasady dla smacznych posiłków
Sól jest najpopularniejszą przyprawą w kuchni. Jest nie tylko wzmacniaczem smaku, ale także pozwala kontrastować słodki i kwaśny smak. Solenie zupy, ziemniaków...

Uzależniający brokuł podany na nowo. Uwielbiany bloger dzieli się przepisem
Michał Korkosz to popularny bloger kulinarny i twórca internetowy o pseudonimie Rozkoszny. Jego książki kulinarne wydane zostały w kraju i za granicą (w Stanach...

Takie rogale świętomarcińskie zrobisz w domu. Wypróbuj sprawdzony przepis
Z roku na rok rogale świętomarcińskie są coraz popularniejszym przysmakiem, docenianym nie tylko w Poznaniu. Coraz więcej Polaków w okolicach 11 listopada,...

Czekoladowe kulki mocy z płatkami owsianymi. Można podjadać bez wyrzutów sumienia
Kulki mocy na bazie gorzkiego kakao i płatków owsianych to fit przekąska dodająca energii. Świetnie smakuje jako małe co nieco na szkolnej przerwie między...

Pyszny sos do zapiekanki ziemniaczanej. Popularna przyprawa podkręca smak
Zapiekanka ziemniaczana to szybkie i proste danie obiadowe, które bez problemu można zrobić dla całej rodziny. W szybki sposób można przemycić kawałki wędliny,...

Biało-czerwone babeczki na 11 listopada. Są pyszne i zawsze wychodzą
Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Proponuję babeczki w biało-czerwonych barwach. Do ciasta na red velvet cake dodaję czerwony barwnik spożywczy i ozdabiam...

Placki z ziemniaków w stylu zero waste. Z tym przepisem nic się nie zmarnuje
Placki z gotowanych ziemniaków to prawdziwy rarytas. Fenomenalnie smakują podane z sałatką, dodatek do sztuki mięsa lub do pieczonych warzyw z sosem jogurtowym....

Jesienny wypiek wypełniony jabłkami i orzechami. Oto przepis na ciasto wiewiórka
Klasyczne jesienne ciasto wiewiórka to wypiek na bazie startych jabłek i orzechów włoskich. Dodatek cynamonu dodaje ciastu obłędnego aromatu, a jabłka...

Banalnie prosty chlebek bananowy. Uda się nawet kuchennym nowicjuszom
Domowy chlebek bananowy z suszonymi wiśniami to znakomity wypiek, po który sięgamy zwłaszcza jesienią i zimą. Właśnie wtedy, gdy nie ma pod ręką sezonowych...