Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1036 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Szukasz pomysłu na danie z kapustą? Poznaj przepis na tradycyjną parzybrodę ze Lwowa
Domowa parzybroda z ziemniakami przypomina smakiem polski kapuśniak. Jednak jest to posiłek o bogatszym składzie, wyrazistszym smaku i atrakcyjnym aromacie...
Co na szybkie śniadanie przed szkołą? Polecamy sprawdzone przepisy
Śniadanie dla ucznia powinno być pożywne, sycące i smaczne. To podstawa dobrze zaczętego dnia. Zebraliśmy najciekawsze pomysły na szybkie śniadania do zjedzenia...
Co zrobić z malin? Proponujemy szybkie ciasto na oleju
Puszyste i słodkie ciasto z malinami to dla wielu osób idealny wypiek na koniec lata. W tym czasie warto przygotować szybkie ucierane ciasto z malinami. Można...
Domowy sok z aronii na zimę. Zobacz prosty przepis na napój pełny witamin
Sok z aronii to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty. W tym przepisie nie potrzeba korzystać z sokownika, a wystarczy połączyć dwa łatwo dostępne...
Jak i ile gotować kukurydzę? Odkryj niezawodne sposoby
Kukurydza to przysmak lata, który doskonale smakuje z masłem czy posypany solą. Na co dzień ziarenka kukurydzy również królują w kuchni, jako dodatek do wielu...
Pożywna papryka z mięsem mielonym. Poznaj przepis na kolorowy obiad
Papryka to znakomite warzywo do podjadania późnym latem i wczesną jesienią. Jednym z najsmaczniejszych dań obiadowych z jego udziałem jest papryka faszerowana....
Klasyczne kurki w śmietanie z cebulą. Wypróbuj prosty przepis do obiadu
Klasyczny przepis na kurki w śmietanie to prawdziwy rarytas. W odróżnieniu od sosu kurkowego kurki w śmietanie są mniej rozdrobnione. Często widać połówki kurek...
Nie lubisz zapachu gotowanego kalafiora? Wypróbuj przepis na aromatyczne warzywo
Jeżeli kalafior kojarzył wam się do tej pory z nieprzyjemnym zapachem unoszącym się z garnka, to mamy sposób, aby tego uniknąć. Wystarczy różyczki kalafiora...
Apetyczne burrito z kurczakiem. Wypróbuj przepis inspirowany meksykańskim daniem
Apetyczne burrito z kurczakiem to szybkie danie, które można zjeść od razu po przyrządzeniu lub na zimno jako lunch do pracy. Burrito z kurczakiem i serem to...
Curry z ciecierzycy dla zapracowanych. Wypróbuj danie do zrobienia w 30 minut
Pyszne i esencjonalne curry z ciecierzycy to danie, które można zrobić z sezonowych produktów. Zachęcamy do wybrania składników zalegających w spiżarni i...