Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
880 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Czekoladowe kulki mocy z płatkami owsianymi. Można podjadać bez wyrzutów sumienia
Kulki mocy na bazie gorzkiego kakao i płatków owsianych to fit przekąska dodająca energii. Świetnie smakuje jako małe co nieco na szkolnej przerwie między...

Pyszny sos do zapiekanki ziemniaczanej. Popularna przyprawa podkręca smak
Zapiekanka ziemniaczana to szybkie i proste danie obiadowe, które bez problemu można zrobić dla całej rodziny. W szybki sposób można przemycić kawałki wędliny,...

Biało-czerwone babeczki na 11 listopada. Są pyszne i zawsze wychodzą
Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser? Proponuję babeczki w biało-czerwonych barwach. Do ciasta na red velvet cake dodaję czerwony barwnik spożywczy i ozdabiam...

Placki z ziemniaków w stylu zero waste. Z tym przepisem nic się nie zmarnuje
Placki z gotowanych ziemniaków to prawdziwy rarytas. Fenomenalnie smakują podane z sałatką, dodatek do sztuki mięsa lub do pieczonych warzyw z sosem jogurtowym....

Jesienny wypiek wypełniony jabłkami i orzechami. Oto przepis na ciasto wiewiórka
Klasyczne jesienne ciasto wiewiórka to wypiek na bazie startych jabłek i orzechów włoskich. Dodatek cynamonu dodaje ciastu obłędnego aromatu, a jabłka...

Banalnie prosty chlebek bananowy. Uda się nawet kuchennym nowicjuszom
Domowy chlebek bananowy z suszonymi wiśniami to znakomity wypiek, po który sięgamy zwłaszcza jesienią i zimą. Właśnie wtedy, gdy nie ma pod ręką sezonowych...

Szukasz pomysłu na rybny obiad? Aromat rozniesie się po całym domu
Aromatyczny dorsz pieczony to danie, które można zrobić na piątkowy obiad. Ryba znakomicie smakuje polana sokiem z cytryny i obłożona plasterkami czosnku....

Ekspresowa pasta do kanapek. Każdy będzie chciał gryza!
Pasta z czerwonej fasoli to znakomite smarowidło na kanapki. Czerwona fasola z puszki znakomicie smakuje zmiksowana z ząbkiem czosnku, suszonymi pomidorami i...

Delikatna zupa krem z kalafiora. Danie nie tylko dla liczących kalorie
Delikatna zupa krem z kalafiora to danie nie tylko dla osób dbających o szczupłą figurę. Kalafior jest niskokalorycznym warzywem i z odpowiednimi dodatkami...

Obłędny deser dla fanów pistacji i kawy. W 30 minut przełamiesz rutynę!
Apetyczne tiramisu pistacjowe to deser, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jest to jedna ze smaczniejszych wersji popularnego deseru. Warto użyć pastę...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Apple iPhone 15 Pro 512GB Tytan Czarny
PrzeglądSpecyfikacja technicznaPojemność1512...