Jolanta Tęcza-Ćwierz
dziennikarz, redaktorGazeta KrakowskaKraków
251 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję od 2019 roku. Jestem dziennikarzem i wydawcą (redaguję Tygodnik Podhalański oraz Tygodnik Tarnowski).
Obserwuję, słucham i czytam. A potem nie mogę się powstrzymać, aby o tym nie napisać. Lubię poznawać ludzkie historie i opinie, nawet wtedy, gdy są inne niż moje. Wiele z nich pamiętam bardzo długo...
Przykłady:
Uwielbiam spotkania i rozmowy z osobami z pasją, z twórcami, rzemieślnikami, artystami w swojej dziedzinie. Uczę się od nich zachwytu nad pracą, dostrzegania drobnych i wartościowych rzeczy w codzienności.
Szczególnie miło wspominam spotkania:
z rzeźbiarzem: https://plus.gazetakrakowska.pl/pierwszy-byl-kot-w-bucie-czyli-jak-lukasz-wiciarz-zostal-rzezbiarzem/ar/c10-16513413
i ze zdunem: https://plus.gazetakrakowska.pl/jacek-reka-rzemieslnik-ktory-igra-z-ogniem/ar/c11-15851657
Cieszę się, gdy dziennikarstwo ma moc sprawczą i moje teksty mogą komuś realnie pomóc. Dlatego chętnie opisuję ludzką walkę o sprawność, powrót do zdrowia, determinację w walce z systemem ochrony zdrowia w Polsce. Podziwiam z serca rodziny, które opiekują się niepełnosprawnymi lub chorymi. Podziwiam niepełnosprawnych, którzy się nie poddają.
Zaszczytem dla mnie były spotkania z:
panią Elżbietą Kojs, mamą Gabrysi: https://plus.gazetakrakowska.pl/gdy-masz-ciezko-chore-dziecko-modlisz-sie-oby-tylko-starczylo-mi-sil/ar/c15-14171041
panią Agatą Baser, mamą Maćka: https://plus.gazetakrakowska.pl/maciek-nie-ma-szans-na-przeszczep-jedyne-co-mozna-dla-niego-zrobic-to-po-prostu-go-kochac/ar/c14-15563246
a także z Emilką Kantor z Nowego Sącza, która choruje na nowotwór: https://plus.gazetakrakowska.pl/emilia-kantor-dzielna-nastolatka-z-sacza-i-trzy-litery-ktore-wywrocily-jej-swiat-do-gory-nogami-rak/ar/c14-15712440
i niezwykłą Basią Turek: https://plus.gazetakrakowska.pl/basia-gdy-wieczorem-ktos-mnie-polozy-leze-dopoki-rano-ktos-mnie-nie-podniesie/ar/c11-15885787
Marzyłam o prowadzeniu badań naukowych - jestem absolwentką biologii, ukończyłam też podyplomowo pedagogikę i dziennikarstwo. Uważam jednak, że praca w redakcji to najlepsza droga zawodowa, jaką mogłam wybrać.
Prywatnie: nie mogę żyć bez książek, kawy i spotkań z przyjaciółmi. Lubię góry, pływanie i jazdę na rowerze. Nie znoszę zimna, tłumu i hałasu.
PLUS
Byłam Judymem i byłam Janosikiem. Pierwszy był głupcem, drugi - złodziejem
20 lat temu, w 1999 roku, o doktor Ilonie Rosiek-Koniecznej zrobiło się głośno w całej Polsce. Została wówczas oskarżona przez NFZ, z którego wyłudziła kilkaset...
PLUS
Fotografia mobilna. Uwierzycie, że to są zdjęcia z komórki?
Dla wielu telefon komórkowy nie jest narzędziem do robienia prawdziwych zdjęć. Łukasz Gurbiel z Krakowa, współzałożyciel Grupy Entuzjastów Fotografii Mobilnej...
PLUS
Artysta może wszystko. Pod warunkiem, że będzie wartościowe
Myślę, że miłośnik poezji nie czyta wierszy, aby się z nich czegoś dowiedzieć. Raczej po to, aby poruszyły jego wyobraźnię, przywołały pamięć - mówi wybitna...
PLUS
Oto sześć porad, jak mówić, by być słuchanym
Mateusz Świstak jest z zawodu opowiadaczem. Prowadzi projekt „Baśnie na warsztacie” i pracuje nad książką o sztuce opowiadania.
PLUS
O krakowskim kucharzu w stacji polarnej
Aleksander Zachuta jest krakowskim kucharzem, pracuje w restauracjach. Opowiada o tym, jak przez siedem miesięcy gotował w Arktyce w Polskiej Stacji Polarnej...
PLUS
Dla takiej ekspedientki można pokochać zakupy!
Marzena Deja spod Makowa Podhalańskiego to prawdziwy wulkan radości i optymizmu. I mistrz handlu. Ten tytuł zdobyła w plebiscycie „Gazety Krakowskiej”.
PLUS
Odarci z nadziei. I Polak, który im ją przywraca
Rozmowa z Radosławem Siewniakiem z Chrzanowa, który przez jedenaście miesięcy pracował jako fizjoterapeuta w obozach dla uchodźców w Iraku.
PLUS
Małą Julię może zabić sen [NAJLEPSZE W 2019]
Ile czasu człowiek może wytrzymać bez powietrza? Kilkadziesiąt sekund? Tyle mamy czasu, by nasze dziecko nie umarło. Nasze życie to czuwanie 24 godziny na dobę...
PLUS
Upiec dobry chleb to... niełatwy kawałek chleba
Trochę zawziętości, szczypta szczęścia, garść cierpliwości - to przepis na chleb idealny według krakowskiego piekarza Pawła Żołądzia.
PLUS
Zbrodnia i miłość w piekle obozu koncentracyjnego w Auschwitz
W niedzielę przypada 80. rocznica wybuchu drugiej wojny światowej. Wojciech Dutka, autor książki „Czerń i purpura”, zwraca uwagę, że w wojennym piekle - nawet...