Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]
Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną według Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej
Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz
Wykonanie
Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.