Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]

Domowa, babcina zalewajka z boczkiem lub słoniną według Patrycji-Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki
200 g boczku wędzonego (babcia używa słoniny)
250 ml zakwasu na barszcz biały
100 ml śmietany
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
listek laurowy
1 ziele angielskie
sól, pieprz

Wykonanie

Boczek pokroić w kostkę. Połowę boczku wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą i gotować. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zarumienić na patelni.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu wymieszać barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać mieszaninę barszczu i śmietany i podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem.

Zobacz również

Groźny wypadek tira na A4 w Krakowie. Wielkie korki na obwodnicy

Groźny wypadek tira na A4 w Krakowie. Wielkie korki na obwodnicy

Podpisano umowę dotyczącą Żwirek! Jakie korzyści z niej płyną?

Podpisano umowę dotyczącą Żwirek! Jakie korzyści z niej płyną?

Polecamy

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Oscarowa muzyka na legendarnych skrzypcach Stradivariusa w Operze Krakowskiej

Oscarowa muzyka na legendarnych skrzypcach Stradivariusa w Operze Krakowskiej

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?

Twoja aktywność Google: co wie o tobie Google i jak usunąć historię?