Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. archiwum

Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić [PRZEPISY]

Prołzioki gospodyń z Moszczenicy

Składniki
1/2 kg maki pszennej
1/2 kg pszennej mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka soli
1-2 jaja

Wykonanie

Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można też na suchej patelni. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.

Zobacz również

Kalendarzyk imprez sportowych. Derby Małopolski w ekstraklasie i II lidze

Kalendarzyk imprez sportowych. Derby Małopolski w ekstraklasie i II lidze

Miej serce dla swojego serca i zadbaj o nie. Trwa ogólnopolski Tydzień dla Serca

Miej serce dla swojego serca i zadbaj o nie. Trwa ogólnopolski Tydzień dla Serca

Polecamy

Anglicy złamali tradycję w najstarszych rozgrywkach na świecie

Anglicy złamali tradycję w najstarszych rozgrywkach na świecie

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Felieton Grzegorza Tabasza. Kleszcze

Felieton Grzegorza Tabasza. Kleszcze