Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na zupę: barszcz rosyjski. Jak zrobić barszcz rosyjski? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na barszcz rosyjski.

Na zimne dni polecam zupy. Są zdrowe, rozgrzewające i sycące - mówi Janina Czaja z Krakowa. Zobacz przepis na pyszny barszcz rosyjski.

Składniki

  • 400 g chudej wołowiny
  • pęczek włoszczyzny
  • mała cebulka
  • 2-4 suszone podgrzybki
  • 600 g buraków
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g białej kapusty
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 150 g śmietany 12 proc.
  • sól, pieprz

Wykonanie

Wołowinę zalać wodą, zagotować. Wylać wodę, mięso zalać czystą wodą (3,5 l), dodać grzyby, cebulkę i przyprawy.

Gotować ponad dwie godziny. Wyjąć mięso, wystudzić i pokroić. Pokrojone wrzucić do wywaru.

Dodaj pokrojone buraczki i przecier pomidorowy .

Po około 30 minutach dodać pokrojone ziemniaki i kapustę, dalej gotować ok. 30 minut. Na koniec doprawić octem z białego wina, pieprzem i solą.

Podgrzać i zaprawić śmietaną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska