Bigos – przepisy. Jak zrobić dobry bigos – krok po kroku? Bigos staropolski. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić dobry bigos? Zobaczcie przepisy Kół Gospodyń Wiejskich na tradycyjny polski bigos. Fot.123RF
Do liczących sobie kilkaset lat polskich receptur należą między innymi tak kultowe pozycje z polskiej kuchni jak bigos. A czy wiecie, że jeszcze w XVII wieku bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego ? Dopiero wiek później zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną, która była powszechna i tania. Dziś ilu kucharzy, tyle różnych wersji bigosu. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na domowy bigos. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników!

Bigos z samej kiszonej kapusty czy z dodatkiem słodkiej? Z grzybami czy bez? Z dodatkiem wina, czy niekoniecznie? Z koncentratem pomidorowym? Ile domów – tyle różnych wersji bigosu. Ważne, aby był mięsny, treściwy i kwaśny.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w wydanej w 1860 r. książce kucharskiej "365 obiadów za pięć złotych" proponuje taki oto bigos:

Staropolski bigos hultajski z kapustą

„...Dla tego umieszczam bigos z kapustą pod wołowinę, gdyż najlepszy jest z pieczenią wołową. Wzięść kapusty kwaśnéj, wycisnąć trochę z sosu, włożyć w rondel spory kawałek świeżego wieprzowego sadła, lub smalcu świeżego przesmażonego: na to kapustę i dolać tęgim rosołem lub bulionem. Włożyć kawał świeżéj przerastałéj słoniny, niech się razem z kapustą zagotuje; przykryć i pod pokrywą dusić. Mięso jakie jest w domu, najlepiéj z pieczeni wołowéj, i ze zwierzyny, pokrajać drobno w kostkę, słoninę jak się ugotuje także wyjąć i pokrajać ze skórką; wszystko to wymieszać z kapustą; opieprzyć, zapalić smalcem z mąką zrumienioną i siekaną cebulą; jeżeli zaś kto nie lubi, to bez cebuli: dusić jeszcze razem, póki się dobrze nie wysadzi i nie nabierze koloru ciemniejszego, mięszając ciągle, aby się nie przypaliło. Kładzie się także i kiełbasa, którą należy albo pokrajać i udusić w kapuście, albo smażoną osobno położyć na stół. Taki bigos daje się zwykle na śniadania, lub jeżeli na obiad to przed zupą, a po nim czysty bulion.
(pisownia oryginalna)

A jaki bigos proponują nasi Czytelnicy? Zobaczcie przepisy!

Bigos Onufrego
Bigos Onufrego Fot. archiwum

Bigos Onufrego Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 800 g mięsa mieszanego (wieprzowe, indycze)
  • 400-500 g wędzonego mięsa
  • 20 g świeżych lub suszonych grzybów
  • po 2 łyżki stołowe powideł śliwkowych, musztardy, ketchupu
  • około 5 łyżek stołowych koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól, pieprz
  • woda

Wykonanie
Grzyby (jeżeli są suszone) zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15 - 20 minut.
Świeżą kapustę pokroić w paski, natomiast mięso na drobniejsze kawałki.
Do garnka dać kapustę, dodać mięso i zalać wodą tak, aby zakryła składniki. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godz.
Drobno pokroić grzyby i dodać wraz z pozostałymi składnikami do kapusty. Gotować na średnim ogniu przez ok. 2-3 godz. od czasu do czasu mieszając. Jeżeli dodawaliśmy mięso z kośćmi, po ok. 2 godz. gotowania mięso praktycznie samo od nich odchodzi i wystarczy tylko wyjąć kostki z bigosu. W przypadku gdy nie jest to takie łatwe trzeba wyjąć kawałki mięsa, oddzielić je od kości i ponownie dodać do bigosu .
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Stonia

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich.
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich. Fot.123RF

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • mała główka kapusty
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
  • sól

Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Bigos Koła Gospodyń Wiejskich z Witkowic.
Bigos Koła Gospodyń Wiejskich z Witkowic.

Bigos z Witkowic [PRZEPIS]

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty świeżej
  • 35 dag żeberek wieprzowych
  • Po 4-5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1-2 goździki
  • sól
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag śliwek suszonych
  • 35 dag okrawków wędlin
  • po 35 dag drobiu, wieprzowiny, wołowiny,
  • 30 dag kiełbasy
  • 15 dag rodzynek
  • 2 łyżki miodu,
  • 10 dag smalcu, pieprz, mielona papryka

Wykonanie
Świeżą kapustę umyć, drobno poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Żeberka ugotować, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Wywarem z żeberek zalać kapustę i gotować na niewielkim ogniu. Dodać listek laurowy, jałowiec, cebulę usmażoną, starta marchewkę, goździki i trochę soli.
W drugim rondlu stopić smalec, włożyć posiekaną kapustę kiszoną, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać wrzątkiem i gotować na niewielkim ogniu. Śliwki umyć, zalać niewielka ilością przegotowanej wody, obgotować i pokroić w paski.
Połączyć obie kapusty, dołożyć usmażone mięsa, wędliny oraz śliwki wraz z wywarem. Dokładnie wymieszać i dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając. Po tym czasie dodać sparzone rodzynki, miód i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Dusić jeszcze kilkanaście minut.
Bigos najlepszy jest po kilku dniach. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Witkowice

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Coraz więcej kobiet pracuje w branży motoryzacyjnej w Polsce

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek Szurpit

oj trzeba zrobić w słoiczkach na święta, ładnie się przegryzie a wtedy już czas na inne potrawy, najbardziej lubię jak jest dużo mięska i grzybków, no i dobry koncenrat to też podstawa, u nas tylko Włocławek

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3