Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biszkoptowy placek z suszonymi śliwkami i budyniem od Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
pixabay.com
Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami i budyniem.

Przepisem na pyszny placek ze śliwkami podzieliły się z nami gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tymowej
(gmina Czchów)

Składniki

  • 7 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag masła
  • 20 dag suszonej śliwki
  • 1 polewa czekoladowa

Wykonanie
Przygotować biszkopt. Ubić 5 białek z 5 łyżkami cukru na sztywną pianę. Dodać 5 żółtek, ubijać jeszcze chwile. Na koniec dodać 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki wymieszać ze sobą, przełożyć na blachę do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 40 minut.
Suszone śliwki zaparzyć, lekko wystudzić i pokroić w kostkę. Część mleka zagotować z 1 szklanką cukru, pozostałą część zmiksować z 2 jajkami. Zmiksowane jajka wlać do gotującego się mleka. Całość gotować przez 3 minuty, a następnie wystudzić.
Masło utrzeć, stopniowo dodawać do niego przygotowany wcześniej budyń. Masę wystudzić.
Na upieczony biszkopt wyłożyć masę budyniową, następnie suszone śliwki. Całość polać polewą czekoladową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska