Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników
Tarta z kurczakiem i brokułami Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na ciasto
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
szczypta soli
Składniki na nadzienie
pół opakowania mrożonych brokułów
1 filet z kurczaka
1/2 cebuli
1 opakowanie sera ricotta
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz, bazylia, oregano
1 łyżka masła lub oliwy
ser żółty
Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić mąkę, sól, jajka, miękkie masło i śmietanę i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkli, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawić.
Ciasto na tartę rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć.
W międzyczasie zrobić nadzienie. Do miski wrzucić jajka, śmietanę i ser ricotta i dokładnie wymieszać na gładką masę. Masę doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można do masy zetrzeć na tarce mały kawałek sera żółtego.
Na podpieczone ciasto wyłożyć część kurczaka i brokułów i przykryć masą serową. Na wierzch tarty dać resztę kurczaka i brokułów.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa serowa się zetnie.