8 z 11
Poprzednie
Następne
Dania z brokułami w roli głównej. TOP 10 przepisów z brokułami naszych Czytelników
Pierś kurczaka z brokułem Joanny Tokarz
Składniki dla dwóch osób
2 piersi z kurczaka
6 średnich różyczek brokułu
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka biała
ok. 30 g sera Lazur z niebieską pleśnią
sól, pieprz do smaku
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Wykonanie
Piersi kurczaka cienko rozbić, oprószyć solą oraz pieprzem. Umyte brokuły zmiksować wraz z czosnkiem, cebulką oraz serem Lazur. Gotowy farsz podzielić na dwie części, nałożyć na oba kotlety, ale tylko do połowy i zwinąć tak, by farsz pozostał w środku. Owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.