Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chłodnik nieco inny niż wszystkie Agnieszki Delkowskiej...
fot. Paweł Epler

Buraki. TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników. Barszcz czerwony to dopiero początek buraczanej uczty! [PRZEPISY]

Chłodnik nieco inny niż wszystkie Agnieszki Delkowskiej

Składniki

3 pęczki botwiny
opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru
2 łyżki śmietany
ocet balsamiczny
łyżeczka chrzanu
cukier brązowy
ogórek
rzodkiewki
czerwona cebula
miód
koperek, majeranek
szczypiorek
jajka na twardo

Wykonanie
Liście botwiny oraz buraczki posiekać (buraków nie obierać, tylko je porządnie umyć), kilka zostawić do pieczenia. Posiekane liście i buraki włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sól i cukier (po łyżeczce), ugotować; jak zaczną się gotować, dodać łyżkę octu balsamicznego i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Odłożone buraki pokroić na cząstki, obtoczyć je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, do miękkości.
Ostudzoną i ugotowaną botwinę zblendować z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodać kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne – kilka kropel miodu. Ogórka, rzodkiewki, szczypiorek i koperek pokroić najdrobniej jak się da. Wymieszać w osobnej misce i doprawić. Wyłożyć na talerz, dolać chłodnik i podawać z jajkiem i pieczonym burakiem.

Zobacz również

Stuletni tramwaj wraca na tory Wrocławia. Będzie...podlewać trawę

Stuletni tramwaj wraca na tory Wrocławia. Będzie...podlewać trawę

Afera z dopłatami. Prokurator żąda surowej kary dla wójta gminy Daszyna!

Afera z dopłatami. Prokurator żąda surowej kary dla wójta gminy Daszyna!

Polecamy

Cieślak i Hospes nowymi trenerami reprezentacji Polski w łyżwiarstwie szybkim

Cieślak i Hospes nowymi trenerami reprezentacji Polski w łyżwiarstwie szybkim

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!