Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chlebek na grilla. Przepis na focaccię z czosnkiem i natką pietruszki. Smakuje wybornie z oliwą z oliwek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Focaccia z czosnkowo-pietruszkową pastą. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Focaccia z czosnkowo-pietruszkową pastą. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Focaccia to pyszne pieczywo, charakterystyczne dla kuchni włoskiej, podawane często jako przystawka z oliwą z oliwek i solą morską. Taki chlebek pasuje idealnie do dań z grilla. Mam dla ciebie przepis na focaccię czosnkowo-pietruszkową. Możesz podać ją na zimno lub podpiec na grillu. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis.

Spis treści

Focaccia jako szybkie pieczywo na grilla

Focaccia to rodzaj pieczywa, którego podstawą jest ciasto podobne do tego na pizzę. Przygotowuje się je z mąki, drożdży i oliwy, a doprawia solą morską i ziołami.

Każdy region Włoch może pochwalić się własną odmianą focacci. Ciasto rozpłaszcza się rękami, lekko nagniatając i piecze z różnymi dodatkami.

Wśród popularnych dodatków do focacci są:

  • suszone pomidory,
  • oliwki,
  • zioła,
  • czosnek,
  • cebula.

Mam dla ciebie przepis na aromatyczna focaccię z czosnkiem i natką pietruszki. Pasuje idealnie do dań z grilla. Możesz podać ją na ciepło, podpieczoną na ruszcie.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć, jak przygotować focaccię czosnkowo-pietruszkową:

Przepis na focaccię czosnkowo-pietruszkową

(czas przygotowania i pieczenia: ok. 2 godziny)

Focaccia pysznie smakuje z odrobiną oliwy i solą morską.
Focaccia pysznie smakuje z odrobiną oliwy i solą morską. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej, pszennej lub żytniej,
  • 25 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 320 ml wody,
  • 5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
    czosnkowo-pietruszkowa pasta:
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól.

Jak zrobić focaccię czosnkowo-pietruszkową?

  1. Przygotuj prosty zaczyn z drożdży: rozetrzyj w miseczce drożdże z łyżeczką cukru, aż będą płynne. Posyp je odrobiną mąki i odstaw na bok na ok. 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, wodę, sól, oliwę i wyrób elastyczne ciasto.
  3. Przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i przykryj ściereczką.
  4. Odstaw ciasto na ok. 30 minut.
  5. W miseczce wymieszaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę, posiekaną natkę pietruszki i sól.
  6. Włącz piekarnik na 180 stopni.
  7. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszcz rękami.
  8. Posmaruj ciasto czosnkowo-pietruszkową pastą i odstaw na 15 minut, by ciasto znów podrosło.
  9. Wstaw focaccię do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut.
  10. Gotową foccacię posyp posiekaną natką pietruszki i pokrój na kawałki. Podawaj np. z oliwą z oliwek.
Focaccia z czosnkowo-pietruszkową pastą. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Chlebek na grilla. Przepis na focaccię z czosnkiem i natką p...

Polecamy także inne, nasze przepisy na grilla. Na przykład:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chlebek na grilla. Przepis na focaccię z czosnkiem i natką pietruszki. Smakuje wybornie z oliwą z oliwek - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska