Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiące croissanty prosto z Francji. Przepis na wypiek z serialu „Emily w Paryżu”. Zobacz, jak stworzyć perfekcyjne śniadanie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W trakcie pobytu w Paryżu Emily Cooper poznaje smak oryginalnych croissantów.
W trakcie pobytu w Paryżu Emily Cooper poznaje smak oryginalnych croissantów. Waterbury Publications/materiały prasowe wydawnictwo Pascal
Serial „Emily w Paryżu” wraca 21 grudnia z trzecim sezonem na platformę Netflix. Wśród wielu miłosnych perypetii Emily Cooper znajduje czas na smakowanie kuchni francuskiej. Wśród nich jest maślany croissant, który podbija podniebienie bohaterki. Zachęcamy fanów serialu do wypróbowania wyjątkowego przepisu na francuskiej croissanty. Bon appétit!

W skrócie

Miłośnicy serialu „Emily w Paryżu” z pewnością zwrócili uwagę na francuskie dania i przekąski zajadane przez młodą Amerykankę. W kulinarnych podbojach towarzyszy jej między innymi przyjaciółka Mindy i mieszkający po sąsiedzku kucharz Gabriele. Przepisy pojawiające się w serialu Netflixa zostaną opublikowane w książce „Emily w Paryżu. Oficjalna książka kucharska” Kim Laidlaw przez wydawnictwo Pascal. Premiera 3. sezonu serialu 21 grudnia, a książki 22 grudnia 2022 roku.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kadry z serialu „Emily w Paryżu” z croissantami w tle

Ciasto na croissanty – przepis na francuski wypiek

Porcja to 900 g ciasta.
Składniki:

  • 2 1/4 łyżeczki suszonych aktywnych drożdży,
  • 2 łyżki stołowe cukru,
  • 3 łyżki stołowe letniej wody (40–46°C),
  • 1 łyżeczka drobnej soli,
  • 1 szklanka zimnego niesolonego masła,
  • dodatkowo 2 łyżki stołowe rozpuszczonego masła, schłodzonego,
  • 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej,
  • dodatkowo 2 łyżki stołowe.

Jak zrobić ciasto na croissanty?

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszaj drożdże i 1 łyżkę stołową cukru z ciepłą wodą, aż się rozpuszczą. Odstaw do czasu, gdy pojawi się widoczna piana (10 minut).
  2. W dużej misce połącz 1 łyżkę stołową cukru, sól, 2 łyżki stołowe roztopionego masła, mleko i 1/2 szklanki mąki. Dodaj rozczyn i mieszaj drewnianą łyżką do połączenia.
  3. Powoli wsyp 2 szklanki mąki, mieszając, aż ciasto utworzy klejącą się masę. (Można też wymieszać je mikserem na średnich obrotach, jeśli jest wyposażony w płaskie mieszadło).
  4. Używając wałka lub nadgarstka, wyrób na blacie 1 szklankę masła, aby je nieco spłaszczyć i podgrzać do ok. 15°C (sprawdź termometrem).
  5. Posyp pozostałymi 2 łyżkami stołowymi mąki i delikatnie uderzaj je wałkiem, aby wgnieść mąkę.
  6. Uformuj masło w prostokąt o wymiarach 15 × 20 cm.
  7. Jeśli będzie zbyt ciepłe, owiń je i włóż do lodówki, by stwardniało, ale nadal było plastyczne (15°C).
  8. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem.
  9. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 23 × 33 cm. Na dolnej połowie na środku połóż masło.
  10. Zamknij drugą połówką i naciśnij brzegi, aby zamknąć kieszeń.
  11. Z zagiętą częścią po twojej lewej stronie, rozwałkuj je do prostokąta o wymiarach 25 × 60 cm.
  12. Zagnij 1/3 dolnej części (tej krótszej) w górę i ⅓ górnej części w dół, tak jak składa się list. To koniec pierwszego etapu.
  13. Zawiń ciasto w plastikową folię, umieść na blaszce i wstaw do lodówki na 45 minut.
  14. Na posypanym lekko mąką blacie połóż ciasto z lodówki i powtórz proces, wałkując je w prostokąt o wymiarach 26 × 60 cm i składając jak list.
  15. Zawiń w folię i umieść w lodówce na 45 minut.
  16. Powtórz proces jeszcze dwa razy (łącznie cztery razy).
  17. Po ostatnim razie chłódź ciasto w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub przez noc.
  18. (Na tym etapie możesz je zamrozić, jeśli zamierzasz je dłużej przechowywać; zawiń je ciasno w folię spożywczą i zamknij w plastikowej torebce do zamrażania. W zamrażarce można je przechowywać do miesiąca; przed użyciem, po wyjęciu z zamrażarki, należy je włożyć do lodówki).

Maślane croissanty – przepis na francuskie rogaliki

Liczba porcji: 16 croissantów
Składniki:

  • ciasto na croissanty,
  • niesolone masło, na blachy,
  • 1 duże jajko,
  • 1 łyżka stołowa pełnego mleka.

Jak zrobić croissanty?

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto na croissanty jak w przepisie. Dwie blachy (ok. 45 × 33 cm) lekko posmaruj masłem.
  2. Aby zrobić croissanty, rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie w prostokąt o wymiarach ok. 23 × 45 cm. Przekrój prostokąt na pół wzdłuż, a potem pokrój każdą połówkę w poprzek w 10-centymetrowe kwadraty – ma ich być łącznie 8. Każdy kwadrat przetnij po przekątnej na pół.
  3. Pracuj z każdym trójkątem ciasta osobno. Rozciągnij go, aby był dwa razy dłuższy niż pierwotnie. Potem delikatnie rozciągnij szersze końce trójkąta.
  4. Ułóż ciasto na blacie czubkiem w swoją stronę.
  5. Połóż dłonie na szerszej podstawie i zacznij zwijać je do siebie.
  6. Przyciśnij czubek kciukiem i dopiero wtedy nawiń na niego ciasto.
  7. Ułóż rogaliki na blasze czubkiem w dół.
  8. Aby nabrały bardziej klasycznego kształtu, zawiń końcówki lekko do środka.
  9. Powtórz proces z pozostałymi rogalikami i układaj je na blasze w odległości 5–7 cm.
  10. (Na tym etapie możesz przykryć ciasto papierem do pieczenia, włożyć do zamykanej plastikowej torebki i mrozić do miesiąca; rozmrażając, pozostaw je w lodówce na noc, niech ocieknie, a potem postępuj zgodnie z przepisem).
  11. Przykryj blachy luźno ręcznikiem kuchennym, aby croissanty wyrosły w temperaturze pokojowej; powinny podwoić objętość (1,5 godziny).
  12. Nagrzej piekarnik do 220°C.
  13. W małej misce lekko ubij jajka z mlekiem i delikatnie posmaruj mieszanką wierzch rogali.
  14. Piecz croissanty, jedną blachę na raz, aż nabiorą złotobrązowego koloru, przez 15–18 minut.
  15. Zostaw do ostygnięcia na blasze.
  16. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
  17. Upieczone rogaliki można przechowywać w szczelnym pojemniku przez jeden dzień.
  18. Przed podaniem możesz je podgrzać przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.

Croissanty z konfiturą

Warto przypomnieć sobie, że croissanty pojawiły się podczas śniadania z Mindy w jednej z paryskich kawiarni. Emily zamawia kawę, owoce i niefortunnie poprosiła o croissanta z konfiturą. Jednak kelner wyjaśnia jej pogardliwie różnicę między angielskim a francuskim słowem préservatif. Ostatecznie bohaterka dostała swoje zamówienia i cieszyła się smakiem kultowego wypieku.

Zobacz także: Hot dogi, gofry i masło orzechowe. Superbohaterowie od kuchni

„Emily w Paryżu” – serial i książka dla miłośników kuchni francuskiej

W serialu i w książce znalazły się najbardziej znane specjały wywodzące się z Francji. W książce poza przepisem znaleźć można opis okoliczności pojawienia dania. Wśród wielu dań podano przepisy na sałatkę nicejską, coq au vin Gabriela, wołowinę po burgundzku, a także un pain au chocolat.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.

W trakcie pobytu w Paryżu Emily Cooper poznaje smak oryginalnych croissantów.

Chrupiące croissanty prosto z Francji. Przepis na wypiek z s...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące croissanty prosto z Francji. Przepis na wypiek z serialu „Emily w Paryżu”. Zobacz, jak stworzyć perfekcyjne śniadanie - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska