Ciasta bez pieczenia. Jogurtowiec porzeczkowo-borówkowy na herbatnikach z delicjami i galaretką [PRZEPIS] [31.07.]

opr. Magda Smoleń
Macie ochotę na pyszne ciasta bez pieczenia? Zobaczcie przepis na rewelacyjny jogurtowiec.
Macie ochotę na pyszne ciasta bez pieczenia? Zobaczcie przepis na rewelacyjny jogurtowiec. Fot. Joanna Tokarz
Latem mamy ochotę na lekkie ciasta bez pieczenia. Zobaczcie przepis na pyszny jogurtowiec z sezonowymi owocami. Z dodatkiem delicji posmakuje każdemu.

Przepisem na to lekkie ciasto podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Czytaj także

Składniki na blaszkę 24x24 cm

  • ok. 12 herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
  • 2 duże kubki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka leśna lub jagodowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 6 łyżek żelatyny
  • 140 ml gorącej wody

Wykonanie
Formę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć obok siebie warstwę herbatników. Owoce umyć i osuszamy. Podzielić na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej - na wierzch ciasta. W osobnych kubeczkach zmiksować większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlać po około 70 ml gorącej wody i dodać po 3 łyżki żelatyny i galaretkę - do jednej części malinową, do drugiej jagodową.
Dobrze wymieszać, by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem, wstawić kubek do miski z gorącą wodą i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Każdy jogurt zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodać zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową.
Warstwę borówkową przelać na herbatniki i ułożyć delicje, powoli zalać częścią porzeczkową. Wierzch ozdobić owocami i zalać rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Klimatarianizm, czyli dieta która ma pomóc ziemi

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anna

uwielbiam wszystko co z porzeczkami, ja polecam zrobić samemu galaretkę do tego ciasta, wystarczy porzeczkowe caprio i substancja żelująca. Ciasto od razu nabierze mocniejszego akcentu ;-)

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3