Ciasta bez pieczenia. Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą [PRZEPIS] 31.07.20

opr. Magda Smoleń
Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą . Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Sernik na zimno z musem truskawkowym i białą czekoladą . Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Sylwia Ładyga
Sezon na truskawki powoli się kończy, warto więc przygotować „na osłodę” pyszne ciasto z tymi owocami. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Sernik na zimno to idealne ciasto na na lato! A taki z musem truskawkowym i białą czekoladą to niebo w gębie! Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Sylwia Ładyga, autorka bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show MasterChef. Warto wspomnieć, że jej wypiekami zachwycała się sama Magda Gessler!

Składniki
Spód

  • herbatniki – ok. 2 szklanki
  • masło – 90 g
  • cukier puder – 2 łyżki

Masa serowa

  • ser biały 3x mielony – 300 g
  • jogurt grecki – 200 g
  • cukier puder – 60 g
  • wanilia – 1 laska
  • żelatyna – 3 łyżeczki
  • woda – 20 ml

Mus truskawkowy

  • truskawki – 400 g
  • jogurt grecki – 100 ml
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • cukier puder – 4 łyżki
  • żelatyna – 4 łyżeczki
  • woda – 50 ml

Biała czekolada

  • biała czekolada – 100 g
  • śmietana 30% – 50 ml

Wykonanie
SPÓD:
Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm).

MASA SEROWA:
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy.
Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie mieszamy, wylewamy na kruchy spód i odstawiamy do lodówki do stężenia.

MUS TRUSKAWKOWY:
3/4 truskawek (reszta do przybrania) miksujemy na puree z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody,odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy mieszając, studzimy.
Do musu dodajemy jogurt oraz żelatynę i wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na stężałą masę serową.
Wstawiamy do lodówki.

BIAŁA CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną, a następnie przestudzoną wylewamy na stężały mus truskawkowy,
Dekorujemy truskawkami i kroimy po zastygnięciu.
Smacznego!

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie