Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Boże Narodzenie. Mistrzowski sernik wiedeński od pokoleń [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Mistrzowski sernik wiedeński jak dawniej. Zobacz przepis naszej Czytelniczki.
Mistrzowski sernik wiedeński jak dawniej. Zobacz przepis naszej Czytelniczki. Fot. Marta Góra
Macie ochotę na domowy sernik „jak dawniej”? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na sernik wiedeński, bez spodu z ciasta, który jest w jej rodzinie od zawsze! Tylko ser, masło, jajka i dodatki!

Ten przepis na sernik jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Często robiła go moja mama, a ja dziś przygotowuję go na wyjątkowe okazje, na przykład na święta – opowiada Marta Góra z Krakowa.

Sernik wiedeński.
Sernik wiedeński. Fot. Marta Góra

Mistrzowski sernik wiedeński [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 kg sera białego, tłustego, dobrze odciśniętego 
  • 25 dag masła lub 10 dag topionego masła 
  • 40 dag cukru pudru 
  • 10 jaj - oddzielić żółtka od białek 
  • 5 dag kaszy manny (można dać zamiast grysiku - 1 ugotowany ziemniak puree) 
  • rodzynki 
  • skórka pomarańczowa 
  • wanilia lub cukier waniliowy 

 
 
Wykonanie
Ser zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Cały czas ucierając dodawać do tego ser i pod koniec kaszę mannę oraz wszystkie dodatki. Na koniec ubić pianę z białek na sztywno, dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać z całość. Piec w temperaturze 180- 200 stopni do upieczenia – około godzinę – w zależności od piekarnika.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska