Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach. HIT na święta 2020! [PRZEPIS]

mad
Pyszny sernik orzechowy na świąteczny stół.
Pyszny sernik orzechowy na świąteczny stół. Fot. Stanisław Romek
Deser na Boże Narodzenie. Rewelacyjny sernik na herbatnikowym spodzie z masą orzechową. Takie ciasto ozdobi każdy świąteczny stół. A smakuje równie wybornie jak wygląda. Zobaczcie przepis naszych Czytelników!

Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikowym spodzie. Przepis naszych Czytelników: Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.  

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikowym spodzie bez pieczenia na świąteczny stół

Składniki na spód: 

  • 1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych 
  • 1/4  szklanki rozpuszczonego masła

 
 
Składniki na masę orzechową: 

  • 2/3 szklanki miodu 
  • 1/3 szklanki roztopionego masła 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Składniki na masę serową: 

  • 500 g sera białego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Do dekoracji

  • czekolada mleczna i orzechy

Wykonanie 
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm. 
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut. 
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. 
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową. 
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. 
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów. 

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie