reklama

Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Pyszny sernik orzechowy na świąteczny stół.
Pyszny sernik orzechowy na świąteczny stół. Fot. Stanisław Romek
Deser na Boże Narodzenie. Rewelacyjny sernik na herbatnikowym spodzie z masą orzechową. Takie ciasto ozdobi każdy świąteczny stół. A smakuje równie wybornie jak wygląda.

Ciasta na Boże Narodzenie. Pyszny sernik orzechowy na herbatnikowym spodzie. Przepis naszych Czytelników: Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.  

Składniki na spód: 

  • 1 i 1/3 paczki pokruszonych herbatników kakaowych 
  • 1/4  szklanki rozpuszczonego masła

 
 
Składniki na masę orzechową: 

  • 2/3 szklanki miodu 
  • 1/3 szklanki roztopionego masła 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Składniki na masę serową: 

  • 500 g sera białego 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżki mąki 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

Do dekoracji

  • czekolada mleczna i orzechy

Wykonanie 
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm. 
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut. 
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. 
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową. 
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. 
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów. 

Źródło: Agencja TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3