Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica” [PRZEPIS]

mad
Ciasto "pijana zakonnica".
Ciasto "pijana zakonnica". Andżelika Knop
Przepis na ciasto „pijana zakonnica”.

Przepisem na ciasto „pijana zakonnica” podzieliła się z nami Andżelika Knop z Krakowa. Ciasto o tej dość nietypowej nazwie (wzięła się zapewne stąd, że to ciasto czarno-białe dość mocno nasączone alkoholem) jest bardzo smaczne i efektowne. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki! Pani Andżelika to marzycielka i niepoprawna optymistka. Pozytywnie zakręcona na punkcie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Wolne chwile spędza w kuchni tworząc zdrowe dania dla siebie i swoich najbliższych. Prowadzi blog W zielonej kuchni.

Składniki na biszkopt

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu winnego

Składniki na krem

  • szklanka wody
  • pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady,
  • szklanka cukru
  • około 100-200 ml wódki


Dodatkowo na wierzch

  • 0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
  • 1 fix do śmietany
  • czubata łyżka cukru pudru
  • dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska