Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta na Wielkanoc – serniki, które warto upiec na święta [PRZEPISY]

mad
Przepisy na serniki na Wielkanoc 2024! Tym sernikom nikt się nie oprze!
Przepisy na serniki na Wielkanoc 2024! Tym sernikom nikt się nie oprze! Fot. Sylwia Ładyga
Wielkanocne ciasta to przede wszystkim babki i mazurki. Jednak ciastem, które Polacy kochają najbardziej są serniki! Dlatego nie powinno ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Zobaczcie przepisy na serniki, które wyjdą zawsze i smakują wyśmienicie.

Przepisy na serniki na Wielkanoc 2024! Tym sernikom nikt się nie oprze! Puszysty sernik z bezą i rosą, sernik z brzoskwiniami i galaretkę na ciemnym biszkopcie, sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką… i wiele wiele innych wyjątkowych serników na Wielkanoc 2024. Zobaczcie przepisy!

Poniżej przepisy na pyszne serniki na świąteczny stół:

  • Puszysty sernik z bezą i rosą
  • Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą i rosą
  • Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na ciemnym biszkopcie
  • Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
  • Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki
  • Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką
  • Sernik dla leniwych ze skórką pomarańczową
  • Serowiec zasmażany
  • Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie
  • Lekki sernik japoński

Puszysty sernik z bezą i rosą [PRZEPIS]

Puszysty sernik z bezą i rosą.
Puszysty sernik z bezą i rosą. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na tortownicę 26 cm
SPÓD:

  • mąka – 1 szklanka
  • cukier – 120 g
  • margaryna – 120 g
  • jajko – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 1 szczypta
  • sól – 1 szczypta

MASA SEROWA:

  • ser biały trzykrotnie zmielony – 750 g
  • całe jajko – 3 sztuki
  • żółtko – 3 sztuki
  • cukier – 3/4 szklanki
  • olej – 0,5 szklanki
  • mleko – 1,5 szklanki
  • budyń śmietankowy – 90 g

BEZA:

  • białko – 4 sztuki
  • cukier – 0,5 szklanki

Wykonanie
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.
BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą [PRZEPIS]

Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą.
Sernik na kruchym spodzie z miękką bezą. Fot. mad

Składniki na masę twarogową

  • 1 kg sera białego
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka (białka zostawić do piany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • cukier waniliowy

Składniki na kruchy spód

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • proszek do pieczenia
  • jajko
  • żółtko
  • trochę śmietany

Wykonanie
Zagnieść ciasto na kruchy spód, włożyć do formy.
Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki mikserem. Gotową masę przelać na kruche ciasto, piec 40 minut.
Ubić pianę z białek, które zostały, polać tym ciasto i piec jeszcze przez 20 minut.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Dubia

Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie [PRZEPIS]

Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie.
Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę

  • 600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 250 g śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • brzoskwinie w syropie

Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką [PRZEPIS]

Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką.
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Składniki

  • 1,20 kg sera białego (najlepiej 3 razy mielony) 
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 2 cukry wanilinowe 
  • 2,5 szklanki cukru  
  • 9 jajek 
  • 1 puszka brzoskwiń 
  • 15 dag kokosu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 
  • 1 szklanka cukru pudru  
  • 1 kostka margaryny 
  • ½ kostki masła 

Wykonanie
Z mąki margaryny, śmietany, cukru pudru, 3 żółtek i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto (nie zapomnieć o szczypcie soli do ciasta). Wyłożyć ciasto do blaszki uprzednio wyłożonej pergaminem. 
Na ciasto ułożyć osuszone z syropu brzoskwinie.
6 całych jajek zmiksować z 2 szklankami cukru, kiedy masa jest już puszysta dodać ser, cukier wanilinowy i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową zalać brzoskwinie i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90 stopni. 
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Kokos, masło i 1/2 szklanki cukru zagnieść do powstania kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie (około 30 minut od włożenia do nagrzanego piekarnika), posypać go kruszonką kokosową i dopiec na rumiano. Ciasto powinno być dobrze zrumienione i odchodzić o brzegów brytfanki. 
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki [PRZEPIS]

Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki.
Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki. Fot. Anna Loska

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 3/4 kostki margaryny 
  • około 1/2 szklanki śmietany 12% 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. 

Składniki na masę serową 

  • 1 kg tłustego białego sera 
  • 2 jajka 
  • 1 kostka margaryny 
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • aromat waniliowy 
  • 3 garści rodzynek (opcjonalnie)

Wykonanie masy 
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy  mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. 
 
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty. 
Przepis Anny Loski

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką [PRZEPIS]

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką.
Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę serową

  • 500 g sera białego
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 łyżki mąki krupczatki

Dodatkowo

  • 6 moreli
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Sernik dla leniwych [PRZEPIS]

Sernik dla leniwych.
Sernik dla leniwych. Fot. Alicja Ostrowska

Składniki na masę serową

  • 1,5 kg sera białego (do zmielenia)
  • ok. 30 dag cukru
  • kostka masła
  • 10-15 jajek (w zależności od wielkości)
  • olejek waniliowy
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki grysiku (kaszy manny)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • rodzynki, orzechy według uznania

Składniki na spód

  • 10 dag masła
  • łyżeczka kakao
  • 1-2 łyżki cukru
  • jajko
  • odrobina proszku do pieczenia (maksimum pół łyżeczki)
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie
Masa. Żółtka utrzeć do białości. Powoli dodawać ser, cukier, masło, grysik, mąkę,olejki aromatyczne i rodzynki. Na końcu pianę z ubitych na sztywno białek.
Ciasto. Składniki wyrobić i rozłożyć w brytfance na papierze do pieczenia. Przykryć masą serową. Równiutko rozprowadzić.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Przepis Alicji Bartyzel

Serowiec zasmażany [PRZEPIS]

Serowiec zasmażany.
Serowiec zasmażany. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na masę serową

  • 1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
  • 15 dag masła
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • zapach migdałowy
  • 10 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka
  • kolorowa posypka

Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie [PRZEPIS]

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie.
Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na ciasto na blachę 28x34

  • 5 jajek
  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml wody

Składniki na masę serową

  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
  • budyń waniliowy
  • 100 g cukru

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Lekki sernik japoński [PRZEPIS]

Lekki sernik japoński.
Lekki sernik japoński. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

  • 250 kremowego serka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki cukru do białek + 1/4 szklanki cukru do masy
  • 1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do dużej brytfanki wlej wodę (do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat, by ciasto ułożyło się równomiernie. 
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h. 
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska