Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. Domowy piernik świąteczny. TOP 10 przepisów naszych Czytelników na pierniki [PRZEPISY]
Prosty piernik z daktylami Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
250 g suszonych daktyli bez pestek
300 ml wody
70 g masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
350 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli
Składniki na polewę
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie
Suszone daktyle przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać daktyle. Wymieszać, aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestudzenia.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodać mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.