Przepis na wieniec z ciasta francuskiego z makiem i bakaliami na świąteczny stół.

Każdy z nas ma swoje ulubione bożonarodzeniowe ciasto, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Idealny makowiec, którego receptura przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenia. Albo ciasto na domowe pierniczki, które z pieczołowitością przygotowujemy już miesiąc wcześniej… To świąteczne pewniaki!

A może w tym roku warto przełamać tradycję odrobiną nowoczesności i przygotować ciasta, które nie tylko wizualnie zachwycą gości, ale będą przede wszystkim doskonale smakować? Zobaczcie przepis na wieniec z ciasta francuskiego.

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 450 g masy makowej Bakalland
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland

Wykonanie
Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia. W rondelku przygotowujemy nadzienie. Masę makową, żurawinę i rodzynki mieszamy z miodem i delikatnie podgrzewamy przez ok. 2 minuty. Masę przekładamy na ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta. Następnie ciasto tniemy na równie paski, które przekładamy na przemian. Gotowe ciasto formujemy w okrąg i smarujemy delikatnie żółtkami. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 15 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi owocami np. żurawiną lub porzeczką.

Zobacz też: Przepisy na wigilijne pierogi: z kapustą i grzybami, z makiem, z łososiem oraz ze śliwką

Zobacz też: Jak przygotować karpia? 5 pomysłów na dania z karpia.

Zobacz też: Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami

Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie na świąteczny stół

Zobacz też: Dania wigilijne: zupa grzybowa wigilijna postna

Zobacz też: Ciasta na Wigilię i święta Bożego Narodzenia: pyszne ciasto "Poezja"

Zobacz też: Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie: sernik dla leniwych

Zobacz też: Ciasta na święta. Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”

Zobacz też: Boże Narodzenie. Co jadali nasi pradziadowie. Skąd wzięło się 12 potraw wigilijnych. Symbolika potraw wigilijnych - rozmowa z Krystyną Reinfuss-Janusz z Muzeum Etnograficznego w Krakowie

Źródło: Agencja TVN