Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 10 przepisów na makowce naszych Czytelników [PRZEPISY]
Strucla drożdżowa z makiem Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
25 dag mąki
8 dag margaryny
jajko
żółtko
3 dag drożdży
1,5 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Składniki na masę makową
20 dag maku
jajko
5 dag margaryny
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru kryształu
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy)
kilka kropli olejku migdałowego
Wykonanie
Masa makowa. Mak zaparzyć we wrzątku. Zemleć dwa razy. Do maku dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masę doprawić do smaku olejkiem migdałowym.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną. Dodać drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować, tworząc kwadrat o boku 40 cm. Na cieście rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Boki zlepić. Struclę zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blaszce. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polać lukrem lub polewą czekoladową.