Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 10 przepisów na makowce naszych Czytelników [PRZEPISY]
Makowiec po japońsku z jabłkami i orzechami Karoliny Marczewskiej
Składniki
200 g maku
6 jajek
6 łyżek kaszy manny
3 duże jabłka starte na grubej tarce
125 masła
250 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie
Składniki na polewę czekoladową
60 g masła
2 łyżki cukru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka kakao
orzechy włoskie do posypania
Wykonanie
Mak sparzyć we wrzątku i skręcić 2 razy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać sparzony i skręcony mak (po 1 łyżce), cały czas miksując mikserem, następnie kaszę mannę i jabłka, proszek do pieczenia oraz orzechy. Wymieszać dokładnie. Na koniec ubić białka, dodać 1 łyżkę cukru i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę o wymiarach 25x33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wodę i kakao, chwilę gotować.
Polewą polać ciepłe ciasto. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.