Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 10 przepisów na makowce naszych Czytelników [PRZEPISY]
Minimakowce z serem i polewą kajmakową Małgorzaty Kawuli
Składniki na masę makową
40 dag gotowej masy makowej
5 dag masła
1 duże jajko
Składniki na masę serową
30 dag twarogu tłustego lub półtłustego
3 łyżki gęstej śmietany
1 duże jajko
pół łyżki maki ziemniaczanej
pół szklanki drobnego cukru
Składniki na polewę kajmakową
3 dag masła
5 dag brązowego cukru
150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Wykonanie
Miękkie masło ubić na jasny puch, dodać jajko, dodać mak i wymieszać.
Do drugiej miski włożyć wszystkie składniki masy serowej. Blenderem zmiksować aż masa będzie gładka (dzięki blenderowi ser nie musi być wcześniej mielony, jeśli używamy miksera należy wcześniej ser zemleć 3 razy).
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć po łyżce masy makowej, a na nią wyłożyć masę serową i tak do wykorzystania składników.
Foremkę wstawić do piekarnika na około 25-30 minut i piec w temperaturze 170 stopni. Serniczek powinien być ścięty i lekko podpieczony.
Do garnuszka włożyć wszystkie składniki karmelu. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, jednak należy ciągle mieszać, ponieważ karmel lubi się przypalać.
Wystudzone babeczki polać ciepłym karmelem po wierzchu.