Ciasta. Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Zobaczcie przepis! Fot. Aleksandra Faiks
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie to propozycja na pyszne ciasto weekendowe. Zobaczcie przepis na ten niezwykły sernik.

Sernik z serka mascarpone i twarogu mocno pomarańczowy! Idealne ciasto dla wszystkich, którzy kochają serniki i pomarańcze! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie.
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie. Fot. Aleksandra Faiks

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie [PRZEPIS]

Składniki

  • 750 g twarogu mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 180 ml śmietany 18%
  • 200 g konfitury z pomarańczy
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżka aromatu cytrynowego
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki mąki + 50 g do spodu
  • 5 jaj do masy + 1 do spodu
  • 200 g cukru do masy + 70 g do spodu
  • 70 ml śmietanki 30%
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 70 g czekolady gorzkiej (ja wybrałam taką z drobinkami pomarańczy)
  • 70 g masła
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
  • opcjonalnie - kilka plastrów karmelizowanej pomarańczy

Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania produktów - muszą mieć temperaturę pokojową.
Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ucieramy masło z 70 g cukru oraz ubijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę i przyprawę piernikową. Masę wylewamy na papier do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 8 minut.
Miksujemy twaróg z mascarpone, mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy jajka i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy śmietankę, aromaty i dodajemy rodzynki ze skórką kandyzowaną. Delikatnie mieszamy i wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy w 180 stopniach 15 min, a następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 min.
Na sam koniec miksujemy konfiturę ze śmietaną 18% i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy je z powrotem do piekarnika  i pieczemy jeszcze 15 min. Dekorujemy pomarańczami.
Przepis Aleksandry Faiks

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie