3 z 11
Poprzednie
Następne
Ciasta z letnimi, sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, porzeczkami i borówkami [PRZEPISY]
Różowe ciasto z malinami Koła Gospodyń z Białki
Składniki na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
odrobina czerwonego barwnika
Składniki na poncz
pół szklanki wody
ćwiartka cytryny
2 łyżeczki cukru
Składniki na masę
500 g śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
250 g mascarpone
ok. 1/2 kg malin
Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.