Ciasta z orzechami – przepisy. TOP 7 ciast naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową
Składniki na ciasto
160 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
jajko
200 g cukru
1/2 kostki masła
łyżka dowolnego dżemu
łyżka kakao
1/2 łyżki sody
200 g mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa
Składniki na polewę
5 łyżek cukru pudru
jajko
3 łyżki kakao
1/2 kostki masła
płatki migdałowe
Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje