Ciasta z truskawkami. Najlepszy sernik z truskawkami z bezą i galaretką inspirowany deserem eton mess [PRZEPIS] 2.07.20

opr. Magda Smoleń
Sernik z truskawkami z bezą i galaretką inspirowany deserem eton mess. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Sernik z truskawkami z bezą i galaretką inspirowany deserem eton mess. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Dorota Wójcicka
Niebanalny deser z truskawkami? Polecamy sernik z galaretką i truskawkami inspirowany słynnym angielskim deserem eton mess. Zobaczcie przepisy naszej Czytelniczki.

To chyba naprawdę najlepszy sernik. Póki będzie trwał sezon truskawkowy, polecam do koniecznego wypróbowania! Idealny na Dzień Ojca, ale też na każdą inną okazję. Na cienkim spodzie upieczony jest wilgotny sernik, na nim galaretka z truskawkami. Wierzch to masa śmietanowa ozdobiona czekoladą, truskawkami i bezami. Inspiracją był dla mnie słynny deser z eton mess – mówi Dorota Wójcicka, autorka bloga „Daktyle w czekoladzie”.

Składniki na spód:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 500 g mielonego sera białego
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 500 g)
  • 1 białko
  • 3 duże jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)

Składniki na galaretkę z truskawkami:

  • ok. 400 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 i 1/2 szklanki wody

Składniki na masę śmietanową:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • pozostałe z warstwy z galaretką truskawki
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • gotowe kolorowe bezy

Wykonanie
Spód. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12 minut.

Masa serowa. Do miski wyłożyć ser, mleko skondensowane ,białko, jajka, mąkę ziemniaczaną, zmiksować (masa jest rzadka). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 10 minut. Po tym czasie przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 45-50 minut. Ostudzić.

Galaretka z truskawkami. Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki, ułożyć jedna przy drugiej na zimnym serniku.
Do rondelka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać truskawki, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Masa śmietanowa. Do miski wyłożyć mascarpone, wlać kremówkę, wsypać cukier puder, krótko zmiksować do uzyskania gęstej  jednolitej masy. wyłożyć na sernik, niezbyt równo rozsmarować.

Dekoracja. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, cienko rozsmarować na plastikowej desce. Wstawić do lodówki do jej zastygnięcia. Nożem zeskrobać duże wiórki. Posypać po warstwie śmietanowej.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, nierównomiernie wyłożyć na wierzchu.
Krótko przed podaniem bezy pokruszyć na grube kawałki, część pozostawić w całości do dekoracji.

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola

u mnie zamiast galaretki fajnie sprawdza się caprio plus żelatyna, bo te kupne nie są za dobre

Dodaj ogłoszenie