Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta ze śliwkami, jabłkami i orzechami, czyli jesienne wypieki, które pokochacie [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Wideo
od 16 lat
Szarlotka jak u babci, „fale Dunaju” ze śliwkami, ciasto „murzynek” z orzechami – to tylko niektóre propozycje naszych Czytelników na pyszne jesienne ciasta. Jesień to doskonały czas na kulinarne eksperymenty, tym bardziej, ze stragany i sklepy pełne są pysznych jesiennych owoców.

Macie ochotę na pyszne jesienne ciasta? Poniżej sprawdzone przepisy naszych Czytelników nas rewelacyjne placki z jesiennymi owocami.

  • Placek z jabłkami jak dawniej
  • Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne
  • Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową
  • Ciasto fit-hit z orzechami i jabłkami
  • Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową

Placek z jabłkami jak dawniej [PRZEPIS]

Placek z jabłkami jak dawniej.
Placek z jabłkami jak dawniej. Fot. Marta Góra

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 5-6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • jabłka
  • cukier
  • cynamon

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Przepis Marty Góry

Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne [PRZEPIS]

Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne.
Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne. Fot. Marta Gawełek

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • łyżka cynamonu
  • szklanka cukru
  • 3-4 jabłka

Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek

Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową [PRZEPIS]

Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową.
Ciasto fale Dunaju ze śliwkami i masą budyniową. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 kg śliwek

Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła

Składniki na polewę

  • 1 łyżka margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao

Wykonanie
Ciasto. Margarynę utrzeć razem z cukrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao oraz śmietanę, wymieszać. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto jasne i wyrównać. Śliwki przekroić na pół. Usunąć pestki. Owoce ułożyć na cieście, lekko dociskając. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 175 stopni.
Krem. Budynie ugotować na mleku. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Wyrównać.
Polewa. Z margaryny, cukru, wody i kakao zagotować polewę. Chwilę przestudzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na cieście zrobić kratkę z polewy. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Ciasto fit-hit z orzechami ze Słodkiej Manufaktury [PRZEPIS]

Ciasto fit-hit z orzechami i jabłkami.
Ciasto fit-hit z orzechami i jabłkami. Fot. Anna Kaczmarz

Składniki

  • 3 całe jaja
  • 3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
  • 1,5 dojrzałego banana
  • 100 g daktyli
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych innych orzechów (np. brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżka miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej (jeśli nie lubicie korzennych ciast - można pominąć)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki -mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.
Przepis Ewy Frymar-Miszczyńskiej

Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową [PRZEPIS]

Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową.
Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową. Fot. Stanisław Romek

Składniki na ciasto

  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 200 g cukru
  • 1/2 kostki masła
  • łyżka dowolnego dżemu
  • łyżka kakao
  • 1/2 łyżki sody
  • 200 g mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Składniki na polewę

  • 5 łyżek cukru pudru
  • jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • płatki migdałowe

Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska