Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto „pychotka” z masą budyniową i bezą z dodatkiem konfitury. Palce lizać! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ciasto "pychotka" jest pycha! Zobaczcie przepis!
Ciasto "pychotka" jest pycha! Zobaczcie przepis! Fot. Agnieszka Sznajder
Ciasto na weekend? Zróbcie „pychotkę”. Nie bez powodu nazwano tak to ciasto. Jest rewelacyjne. Zobaczcie przepis.

Przepisem na ciasto „pychotka” podzieliła się nasza Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny (25 dag)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na bezę

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na masę budyniową

  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła

Dodatkowo

  • słoik dżemu lub konfitury (u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia)
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wyłożyć nim spody dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia, aby łatwo było po upieczeniu wyciągnąć ciasto w całości i nie zniszczyć bezy). Surowe ciasto w formach wysmarować cienką warstwą dżemu.
Białka ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i zmiksować razem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z białek podzielić na połowę i wyłożyć ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy pokroić i posypać jedno z ciast, to, które będzie wierzchem naszej pychotki.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec ciasta 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsunąć ciasta, aby nie pokruszyć bezy.
W międzyczasie ugotować szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do wrzącego mleka i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać do budyniu i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masą przełożyć ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska