Ciasto z truskawkami. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Strudel pleciony z truskawkami i rabarbarem Agnieszki Sznajder
Składniki na 2 strudle
1/2 kg mąki pszennej
10 dag masła lub dobrej margaryny
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag cukru
2 dag świeżych drożdży
1 jajo
2 żółtka
szczypta soli
Dodatkowo
5-6 łodyg rabarbaru
2 słoiki frużeliny truskawkowej
Wykonanie
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 15-20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubić z cukrem na pianę, dodać do reszty składników.
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, szczelnie przykryć folią do żywności i pozostawić na ok. 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Rabarbar obrać z wierzchnich łupinek i pokroić na jednocentymetrowe kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na prostokąt, naciąć boki, a środek pozostawić w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmarować frużeliną truskawkową, nałożyć kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodać jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplatać na przemian, tworząc zwarty strudel.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim gotowy strudel i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, strudel z wierzchu przed włożeniem posmarować obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce kuchennej, posypać cukrem pudrem lub polać słodkim lukrem.