Ciasto z truskawkami. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Bezglutenowa tarta z kremem jaglanym i truskawkami Andżeliki Knop
Składniki na ciasto
200 g mąki gryczanej
3 łyżeczki kakao
100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego)
szczypta soli
Składniki na krem
1,5szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
7 łyżek kaszy jaglanej
skórka otarta z cytryny
200 g truskawek
Wykonanie
Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sól, masło pokrojone w kostkę, miód i mleko. Zagnieć szybko ciasto. Następnie gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 0,5cm, a następnie przełożyć je do blachy na tartę. Ciasto powinno przylegać do formy, nadmiar ciasta należy odciąć. Na koniec nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.
Krem. Do garnka przelać mleko, dodać skórkę otartą z cytryny, zagotować. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać kaszę jaglaną, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstawić do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już chłodna, dodać umyte i obrane truskawki, całość zmiksować na gładką masę.
Gotową masę przełożyć na wystudzony spód tarty, wyrównać wierzch. Tartę udekorować truskawkami.