Ciasto z truskawkami. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami (amerykański deser cobbler z truskawkami) Sylwii Ładygi
Składniki na na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne
400 g truskawek
30 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasteczka
50 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
25 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia –
30 g masła
40 g śmietany kwaśnej 18 proc.
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo
kokos
migdały
Wykonanie
Oczyszczone truskawki (duże pokroić na pół ) zasypać 30 g cukru oraz mąką, wymieszać, włożyć do naczynia do zapiekania.
Ciasteczka. Mąką bardzo dokładnie posiekać z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodać 3/4 śmietany i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wyciąć okręgi.
Ułożyć na przygotowanych owocach, posmarować delikatnie resztą śmietany i posypać kokosem oraz posiekanymi (obranymi ze skórki) migdałami.
Włożyć do nagrzanego na 170 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na ok. 25 minut.
Uwaga! Jeśli zobaczymy, że kokos za bardzo się rumieni górę przykryć folią. Podawać z lodami lub bitą śmietaną!