Ciasto z truskawkami. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką Joanny Kądziołki
Składniki
500 g mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 duży gęsty jogurt naturalny (ok. 350 g)
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
ok. 250 g truskawek
Składniki na kruszonkę
60 g mąki
30 g cukru
30 g masła
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki (wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej). Całość miksować chwilkę aż się składniki jedynie ze sobą połączą. Jeżeli będziemy za długo miksować to może wyjść zakalec!
Do foremki o wymiarach 24×24 cm wlać ciasto, wbić truskawki, najlepiej przecięciem do góry aby nie puściły od razu za dużo soku i wtedy ciasto powinno nam ładnie urosnąć. Wierzch posypać rozrobioną kruszonkę, wyrównać ją równomiernie palcami. Piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać lekko cukrem pudrem.