Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

Zobacz również

Witczak bez olimpijskiej kwalifikacji, ale reprezentacja kajakarzy ma co świętować

Witczak bez olimpijskiej kwalifikacji, ale reprezentacja kajakarzy ma co świętować

Pierwsza edycja planszówek w Czeladzi

Pierwsza edycja planszówek w Czeladzi

Polecamy

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Najpierw zakupiono sprzęt do pierwszej pomocy, a policjanci przeszli szkolenie

Najpierw zakupiono sprzęt do pierwszej pomocy, a policjanci przeszli szkolenie

Wielki powrót do Unii Tarnów

Wielki powrót do Unii Tarnów