Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grilla. Grillowane warzywa z sosem musztardowo-miodowym [PRZEPIS]

Agnieszka Delkowska
Paweł Epler
Przepis na grillowane warzywa.

Agnieszka Delkowska prowadzi blog Lady Kitchen. Warto tam zajrzeć, bo przed każdym przepisem pani Agnieszka zamieszcza felietony – pełne humoru i trafnych uwag na temat otaczającej nas rzeczywistości. Mówi o sobie: – Swoje życie dzielę między Kraków i Zakopane. Jestem rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne.

Składniki:

  • papryka żółta, czerwona, zielona (po sztuce)
  • bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1/2 twardego jabłka
  • twarda gruszka
  • czerwona cebula
  • awokado
  • średniej wielkości granat
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny

Składniki na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku drobno posiekany lub starty na tarce

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 200 stopni lub rozpalić grilla. Upiec papryki. Kłaść je w całości i poczekać, aż skórka zrobi się czarna. Papryki przełożyć do miski i przykryć szczelnie folią. Zostawić na 40 min. Po tym czasie skórka z papryki zejdzie z łatwością. Tak obraną paprykę, pokroić w paski. Pokroić na półplasterki bakłażana i cukinię. Bakłażana dobrze jest posolić, żeby pozbyć się goryczki. Bakłażana i cukinię lekko posmarować oliwą i grillować. Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki pokroić, dorzucić do papryki i skropić sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nie ściemniały. Dorzucić ciepłą cukinię z bakłażanem, wymieszać i polać sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej smaki. Odstawić na pół godziny i przed podaniem posypać szczypiorkiem i pestkami granatu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska