Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Objawy problemów z wątrobą znamy aż nazbyt dobrze. Spuchnięty brzuch, niestrawność i uczucie przepełnienia to najczęstsze sygnały, że narząd ten jest przeciążony. Jak pomóc wątrobie? Hapatolog wskazuje najbardziej szkodliwe produkty, które warto odstawić, i poleca inne, korzystne dla wątroby.

Spis treści

Co najbardziej szkodzi wątrobie? Te produkty odradza hepatolog

Wątrobie szkodzi przede wszystkim przesada w diecie, a więc nadmierne ilości pewnych składników i zawierających je produktów. Niestety, takie nienaturalne proporcje dotyczą nie tylko przetworzonej żywności, ale też całej współczesnej diety.

Kobieta w średnim wieku z nadwagą trzyma się za brzuch
Gdy po jedzeniu pojawia się przepełnienie, ból i obrzęk z prawej części brzucha, warto zatroszczyć się o wątrobę za pomocą określonych zmian w diecie. Zobacz, jakich produktów unikać, by ulżyć wątrobie. Liudmila Chernetska/Getty Images

Skutki nieprawidłowych nawyków kumulują się i z czasem prowadzą do zaburzeń pracy wątroby i występowania związanych z tym dolegliwości. Objawy niedomagania wątroby to m.in. dolegliwości związane z niestrawnością, uczucie przepełnienia i ciężkości po jedzeniu, zła tolerancja tłuszczu, alkoholu, nadwrażliwość na zapachy, nudności, obrzęk i bóle w prawej górnej części brzucha, złe samopoczucie, problemy ze snem.

Wątroba to największy organ wewnętrzny i jedyny, który może się w pełni zregenerować. A przy tym superważny – nie tylko przetwarza wszystko, co trafia do organizmu, ale też produkuje niezbędne do życia związki. Problem w tym, że współczesna dieta, styl życia i stosowane leki wcale jej tego nie ułatwiają, a wiele codziennych nawyków prowadzi z biegiem lat do rozwoju chorób wątroby.

Eksperci są dziś zgodni, że w kwestii utrzymania zdrowia wątroby nie ma naprawdę skutecznego sposobu leczenia poza dietą (choć wyjątkiem są choroby autoimmunologiczne i niektóre infekcje wirusowe tego narządu).

Główna zasada brzmi: przede wszystkim nie szkodzić, bo narząd ten ma niezwykłą moc samoleczenia. Warto zatem ograniczyć obciążające ją produkty i składniki, a także środki farmaceutyczne wydawane bez recepty. Sprawdź je w galerii.

Dieta wątrobowa. Co jeść na regenerację wątroby?

Jak podaje światowej sławy specjalista zdrowia wątroby, prof. Gabriel Perlmuter, dieta dla zdrowej wątroby to nic skomplikowanego – jego lista codziennych zakupów obejmuje następujące produkty:

Warzywa (w nieograniczonej ilości):

  • wszystkie, świeże lub mrożone,
  • surowa marchewka.

Świeże owoce (2-4 szt. dziennie):

  • wszystkie, surowe lub gotowane bez cukru,
  • migdały (garść od czasu do czasu).

Pieczywo (do 150 g dziennie, maks. 50 g w posiłku):

  • chleb żytni,
  • chleb pełnoziarnisty,
  • pieczywo z otrębami (graham).

Inne produkty skrobiowe (najlepiej pełnoziarniste, bez łączenia różnych rodzajów w posiłku):

  • płatki owsiane,
  • ziemniaki (do 100 g dziennie),
  • ryż, makaron, tapioka, pszenica (do 150 g po ugotowaniu dziennie),
  • kukurydza, zielony groszek, polenta (do 150 g dziennie).

Zobacz także: Dieta lekkostrawna. To jedz przy problemach pokarmowych

Nasiona roślin strączkowych (150 g po ugotowaniu dziennie):

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • groch,
  • bób.

Produkty mleczne:

  • mleko półtłuste,
  • ser biały lub naturalny serek homogenizowany (do 20 proc. tłuszczu),
  • jogurt naturalny,
  • sery do 45 proc. tłuszczu (porcja dziennie, dla osób z nadwagą – 3 porcje tygodniowo).

Mięso (ale nie codziennie), m.in.:

  • chuda wołowina (rumsztyk, filet, łopatka, polędwica itp.)
  • cielęcina,
  • chuda wieprzowina (filet, polędwica),
  • drób (m.in. kurczak, indyk).

Wędliny:

  • szynka surowa lub gotowana, chuda,
  • filet z bekonu.

Ryby i skorupiaki:

  • wszystkie, najlepiej świeże lub mrożone.

Jajka:

  • 2-3 szt. na tydzień.

Tłuszcze (najlepiej na surowo):

  • masło,
  • margaryna miękka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • śmietana do 15 proc. tłuszczu.

Cukier, słodycze i słodziki:

Sprawdź: Jakie zioła na wątrobę?

Napoje:

  • woda gazowana i niegazowana,
  • kawa,
  • herbata,
  • herbatki ziołowe.

Autorem zaleceń jest francuski hepatolog prof. Gabriel Perlmuter, ordynator oddziału hepato-gastroenterologii i żywienia w szpitalu uniwersyteckim Antoine-Béclère, kierownik zespołu badawczego Inserm (Narodowy Instytut Zdrowia i Badań Medycznych), członek m.in. Krajowej Akademii Medycznej. W swojej publikacji w niezwykle przystępny sposób objaśnia, na czym polega praca wątroby, i jak jej nie zakłócać, tylko wspomagać, by oprócz lepszego zdrowia uzyskać też niższą masę ciała. Listę produktów niezalecanych i wskazanych podaje podaje w swojej książce „Nie wątp w wątrobę” (Amber).

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby - Strona Zdrowia

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska