MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie...
fot. RitaE/Pixabay

Czy pamiętasz te potrawy z PRL-u? Zupa „nic”, kogel-mogel i racuchy to słodkie wspomnienia z dzieciństwa. Przypomnij sobie przepisy

Racuchy z jabłkami

W obecnych czasach ich główną konkurencją są amerykańskie pancake. Jednak żadne inne placki nie przebijają smaku dobrze wysmażonych i posłodzonych racuchów z jabłkiem. To je wyróżnia na tle innych podobnych dań to dodatek drożdży.

Przygotowanie: Z 20 g świeżych drożdży, 2 łyżek cukru, 150 ml mleka i pięciu łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. W garnuszku rozpuszczamy 50 g masła. Następnie w dużej misce mieszamy 250 g mąki z jajkiem i 150 ml mleka, na koniec dodając wyrośnięte drożdże i rozpuszczone, ostudzone masło.

Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W między czasie obieramy trzy jabłka i kroimy je kostkę, a następnie dodajemy do ciasta. W płaskim garnku podgrzewamy 300 ml oleju i smażymy w nim placki po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem

Zobacz również

KO Chrzanów. Gol debiutującego w seniorach Mikołaja Herzyka na wagę wygranej Hejnału

KO Chrzanów. Gol debiutującego w seniorach Mikołaja Herzyka na wagę wygranej Hejnału

Śląsk nowym liderem Ekstraklasy po zwycięstwie nad Radomiakiem

Śląsk nowym liderem Ekstraklasy po zwycięstwie nad Radomiakiem

Polecamy

Zmarł były żużlowiec Wandy Kraków. Miał 33 lata

Zmarł były żużlowiec Wandy Kraków. Miał 33 lata

Nie zamiatamy spraw pod dywan

Nie zamiatamy spraw pod dywan

Nocny wypadek na Powstańców Śląskich w Krakowie

Nocny wypadek na Powstańców Śląskich w Krakowie