Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania i potrawy z parówkami: parówki w cieście francuskim, zapiekane parówki z serem i panierowane parówki [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Parówki z wody? Niekoniecznie! Zobacz nasze propozycje na nietypowe dania z parówkami w roli głównej!
Parówki z wody? Niekoniecznie! Zobacz nasze propozycje na nietypowe dania z parówkami w roli głównej!
Trzy pyszne potrawy, w których główną rolę grają parówki – w takiej odsłonie jeszcze ich nie jedliście! Parówki w cieście francuskim, zapiekane parówki z serem i panierowane parówki. Zobaczcie przepisy!

Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie parówek jest oczywiście gotowanie ich we wrzącej wodzie. Skoro jednak pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia z domu, może warto poeksperymentować nieco z ich udziałem? Istnieje bowiem sporo przepisów, których wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu, a sam posiłek jest zdecydowanie smaczniejszy i efektowniejszy. Uśmiechasz się na samą myśl o takich daniach? W takim razie koniecznie sprawdź je poniżej!

Parówki w cieście francuskim ze szpinakiem.
Parówki w cieście francuskim ze szpinakiem.

Parówki w cieście francuskim ze szpinakiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • Żółty ser
  • Szpinak mrożony
  • Czosnek
  • Jajko
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Szpinak wraz z czosnkiem odparowujemy na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ostudzamy. Ciasto francuskie smarujemy masą szpinakową, posypujemy wcześniej startym serem, a później zawijamy w nie parówki. Gotowe sakiewki smarujemy jajkiem. Na koniec danie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy do rumianego koloru.

Panierowane parówki z kozim serem.
Panierowane parówki z kozim serem.

Panierowane parówki z kozim serem [PRZEPIS]

Składniki:

  • Parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga)
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Ser kozi

Sposób przygotowania:
Jajko rozdrabniamy i przyprawiamy solą. Parówki przekrajamy na pół, obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej. Następnie podsmażamy je na patelni z każdej strony. Na długie wykałaczki nadziewamy parówki na przemian z kozim serem. Można podawać na zimno lub na ciepło.

Zapiekane parówki z serem i pieczarkami.
Zapiekane parówki z serem i pieczarkami.

Zapiekane parówki z serem i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki:

  • Jedno opakowanie parówek (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g sera żółtego
  • Oliwa
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody. Parówki nacinamy i faszerujemy pieczarkami. Posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i zapiekamy przez około 20 minut.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska