Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką Andżeliki Knop
Składniki
1,5 kg ziemniaków
2 średnie piersi kurczaka
ok. 10 dużych pieczarek
2 cebule
2 małe papryki
pieprz czarny
suszona natka pietruszki
oliwa
2 jajka
200 ml śmietany
50 g tartego sera żółtego
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować ok.20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawić, aby przestygły. Gdy będą już chłodne, pokroić je w grube plastry.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na odrobinie oliwy. Przyprawić do smaku pieprzem. Gdy będą już miękkie, przełożyć do miseczki i odstawiamy.
Cebulę obrać, pokroić w półtalarki i także podsmażyć. Gdy już się zrumieni, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypać czarnym pieprzem. Całość smażyć ok. 7 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie przygotować ostatni składnik - czyli paprykę, którą pokroić w dużą kostkę. Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wyłożyć pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykryć resztą ziemniaków, posypać natką pietruszki.
W śmietanie rozbełtać jajka. Zalać zapiekankę masą jajeczno-śmietanową i zapiekać w piekarniku w 200 stopniach przez około pół godziny.