Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ziemniaki zapiekane z jajkami Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
1 kg ziemniaków
3 jajka
2 dag grzybów
2 cebule
4 dag tłuszczu
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany
zielona pietruszka, sól, pieprz, zioła
Wykonanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach (mogą też być pozostałe z obiadu), jajka ugotować na twardo. Cebulę zrumienić na połowie tłuszczu. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki pokroić w plastry, tak samo jajka. Z pozostałej części tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją wywarem z grzybów, zagotować dodać śmietanę, nie gotować. Naczynie do zapiekania posmarować i posypać bułką tartą.1/3 ziemniaków ułożyć na spodzie, posypać grzybami, położyć jajka, cebulę, polać 1/3 sosu, posypać przyprawami, przekładać tak, aby na wierzchu były ziemniaki. Upiec, aż się zrumieni. Podawać z surówkami.