Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]
Rozgrzewająca, gęsta zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej
Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry
Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat,wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś lubi mięso, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.