Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania na ciepło na Sylwestra 2023. Zobacz, jakie potrawy można przygotować [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Co podać na ciepło na Sylwestra 2023? Zobaczcie nasze propozycje. Na zdjęciu chili con carne.
Co podać na ciepło na Sylwestra 2023? Zobaczcie nasze propozycje. Na zdjęciu chili con carne. Fot. Karolina Marczewska
Na domową imprezę sylwestrową warto przygotować dania na ciepło, które wystarczy tylko odgrzać. Doskonale sprawdzą się wszystkie potrawy jednogarnkowe: meksykańska rozgrzewająca zupa, wołowe ragout, leczo, zupa gulaszowa, chili con carne, czy w końcu – bigos. Zobaczcie nasze propozycje!

Co podać na ciepło w Sylwestra 2023? Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne dania.

  • Zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami
  • Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką
  • Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa
  • Chili con carne
  • Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich

Zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami [PRZEPIS]

Zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami.
Zupa meksykańska z mięsem, fasolą, kukurydzą, papryką i pieczarkami. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki:

  • 70 dag mięsa drobiowego: indyk lub kurczak
  • 60 dag pieczarek
  • 5 cebul
  • 3 papryki: zielona, czerwona i żółta
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki
  • papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, zioła jakie lubicie
  • olej

Wykonanie zupy meksykańskiej:
W dużym rondlu, w którym będzie gotowała się zupa, rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę, aby się przyrumieniło. Przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki.
Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę. 
Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy, a następnie wlewamy do gotującej się zupy.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką [PRZEPIS]

Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką.
Wołowe ragout z fasolą, cieciorką i papryką. Fot. Violetta Grzelka

Składniki

  • ok. 60 dag wołowiny pieczeniowej
  • 1-2 cebule 3-4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone i 2 zielone papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka cieciorki
  • groszek świeży, mrożony lub z puszki
  • pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone) 3 łyżki oliwy
  • 1-2 pęczki natki kolendry lub pietruszki
  • przyprawy zmielone: łyżeczka kolendry, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku

Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz. Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe. Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby, dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę i pomidory. Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa.
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki smalcu
  • pomidory w puszce
  • ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
  • litr bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko

Chili con carne [PRZEPIS]

Chili con carne.
Chili con carne. Fot. Karolina Marczewska

Składniki

  •  500 g mięsa mielonego  
  • 1 cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 papryka czerwona  
  •  ½ puszki fasoli czerwonej  
  • ½ puszki kukurydzy  
  • 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy 
  • przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne

Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe. 
Przepis Karoliny Marczewskiej

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich.
Bigos staropolski według Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. 123 RF

Składniki

  • mała główka kapusty
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 50 dag wołowiny
  • 50 dag kiełbasy zwyczajnej
  • 2 cebule
  • kilka suszonych grzybów
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
  • sól

Wykonanie
Wołowinę obsmażyć na patelni i razem z drobno pokrojoną cebulą dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podobnie poddusić kapustę kiszoną i umyte grzyby. Świeżą kapustę poszatkować, posolić i pozostawić w misce na ok. 15 minut. Następnie dodać do uduszonej wieprzowiny. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużego rondla. Dodać obydwie kapusty, pokrojone plasterki kiełbasy, przyprawy i powidła. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Przed końcem gotowania dolać wino.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa

Zobacz też przepisy na sylwestrowe przekąski:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska