Dania wigilijne. Pierogi na świąteczny stół: z kapustą i grzybami, z makiem, ze śliwką i z łososiem [PRZEPISY]
Pierogi z suską sechlońską i orzechami Ulli Pałki
Składniki na ciasto
1 kg mąki
3 jajka
2 szklanki wrzątku
Składniki na farsz
1/2 kg suski sechlońskiej bez pestki
20 dag orzechów włoskich
10 dag orzechów laskowych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonych goździków
2 łyżki cukru brązowego
0,25 ml miodu lipowego
0, 25 ml ciepłej wody
Składniki na miodową śmietanę
śmietana 18 proc.
0,25 ml miodu lipowego
Wykonanie
Śliwki wsypać do miski. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie i zalać nim śliwki. Odstawić, najlepiej na całą noc.
Orzechy zemleć i wymieszać z cynamonem, goździkami i cukrem brązowym. Śmietanę wymieszać z miodem.
Śliwki wyciągnąć z wody i nafaszerować orzechami. Rozwałkować ciasto. Zrobić krążki. Na środek dać nadzianą śliwkę, zlepić. Pierogi ugotować w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać od razu, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podawać z miodową śmietaną.